Regjeringen har løpt fra løftene sine til spillbransjen
STATSBUDSJETTET: Heller ikke denne gang vil regjeringen styrke bransjebyggende tiltak i spillnæringen. Daglig leder i Noneda, Sylvia Duerr, mener de løper fra løftene sine.
Da denne regjeringen tiltrådte, lovet de å satse på bransjebyggende tiltak i dataspillnæringen. Spillnæringen har et stort potensial for vekst, men vi må løfte felles, kompetansehevende tiltak i bransjen selv, slik andre land har gjort, ikke bare satse på utviklingstilskudd til enkeltspill.
– Politikere fra begge regjeringspartiene har sagt seg enige med oss i dette. I forbindelse med statsbudsjettet for 2022, fikk vi høre at det var for kort tid fra de tok over makten, til at de klarte å innfri løftene. Den lovede satsingen uteble også i 2023, men da ble vi henvist til dataspillstrategien som snart skulle legges frem.
– Nå er vi der at det heller ikke i 2024 satses på bransjebygging og kompetanseheving i næringen selv, og dataspillstrategien er helt i det blå. Det er positivt at tilskudd til spillutvikling øker og at NFI får bedre rammevilkår, men regjeringen har hatt tre statsbudsjett på seg til å levere på løftene om en styrking av nettverkene i bransjen selv. Nå er jeg redd regjeringen rett og slett har løpt fra løftene sine til spillbransjen.
Får konsekvenser for tilbudet til bransjen
Noneda er den eneste organisasjonen for spill i Norge som først og fremst driver med kurs, konferanser og kompetanseheving for dataspillbransjen som helhet. Uten mer støtte fra regjeringen, står tilbudet til bedriftene nå i fare.
– Vi driver bransjens største fagkonferanse for spillutvikling (Konsoll), samt arrangerer en rekke kurs og workshops som er gratis tilgjengelig for små og store selskaper i spillbransjen. Tilbakemeldingene vi får fra alle som deltar er svært gode, og vi opplever også at politikerne heier på oss. Men pengene uteblir.
– Vi har opprettholdt og videreutviklet Nonedas tilbud gjennom god økonomistyring og mange gode krefter i flere år, men nå er vi kommet til et punkt der staten må levere på løftene om å satse mer på bransjebyggende tiltak, eller så må vi kutte i våre tilbud til bedriftene. Det er først og fremst trist for de mange engasjerte spillselskapene og utviklerne i Norge, som trenger gode tilbud om kompetanseheving, erfaringsutveksling og nettverk, avslutter Duerr.